Latinskú Ameriku voľba pápeža dojala

14.03.2013 Celý región

Buenos Aires (TASR) - Správa o tom, že novým pápežom sa stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio, ktorý po zvolení prijal meno František, vyvolala v Latinskej Amerike obrovskú radosť i slzy dojatia.
Po oznámení správy vodiči v argentínskej metropole Buenos Aires vytrubovali klaksónmi a televízni moderátori neskrývali nadšenie, keď divákom oznamovali, že pápežom sa stal Argentínčan, píše agentúra AP.
Veriaci sa potom zhromaždili v metropolitnej katedrále, aby sa bohoslužbou poďakovali za nového pápeža. Kňazi sa médiám zverili, že v chráme nevideli toľko ľudí už desiatky rokov. Pred chrámom stovky veriacich skandovali "Francisco! Francisco!", mávali argentínskymi a vatikánskymi vlajkami a v rukách držali plagáty s Pannou Máriou z Lujanu, patrónkou Argentíny. 
"Som stará, ťažko sa mi chodí, ale dnes som prišla," povedala agentúre AP 85-ročná Nelida Bedinová. "Ako katolíčka a Argentínčanka sa chcem Bohu poďakovať za to, že mi doprial toľko života, aby som mohla byť svedkom tejto udalosti," dodala. 
 

Vyberte región